Over MONKABOX

Haarlem, 25 oktober 2020

Beste lezer,

Mijn naam is Singrid van Waarde en naast interieur- en productontwerper ben ik leerkracht in het basisonderwijs. Met de kinderen uit mijn groep (groep 7, 10 jaar) heb ik het regelmatig over zwerfafval en duurzaamheid. Het speelt erg bij deze kinderen.

En nu hebben we er een nieuw type zwerfafval bij.
Momenteel worden over de hele wereld mondkapjes gebruikt, zo ook in Nederland.

Een groot deel van de mondkapjes is voor eenmalig gebruik. Deze wegwerp mondkapjes komen, en zeker niet altijd bewust, regelmatig op straat terecht. Ze vallen uit zakken, waaien uit prullenbakken en komen vervolgens via de straat in het riool en water terecht.
Alleen met gedragsverandering kunnen we dit probleem niet oplossen.

In een verklaring waarschuwde UNCTAD (United Nations Conference on Trade and Development) eerder deze zomer dat deze golf van nieuw wegwerpplastic een ernstige extra bedreiging voor ecosystemen vormt. De organisatie schat dat driekwart van corona-gerelateerd plastic terechtkomt op open stortplaatsen en in zee. UNCTAD refereert aan een onderzoek van het Indiaas-Amerikaanse adviesbureau Grand View Research, waaruit blijkt dat de wereldwijde verkoop van wegwerp mondkapjes een ongekende stijging vertoont van 800 miljoen dollar in 2019 tot 166 miljard dollar dit jaar. (Bron: https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/voorkom-vervuiling-door-mondkapjes/)

We zullen de mondkapjes nog dragen tot iedereen is gevaccineerd. Vervuiling van het straatbeeld, mede door de weggegooide mondkapjes, zal leiden tot nog meer vervuiling.
(Onderhoudsniveau openbare ruimte AA is gemakkelijker te onderhouden dan onderhoudsniveau C.)

WAT TE DOEN
Wegwerp mondkapjes horen niet op straat, maar bij het restafval. Door de ‘waardeloze’ mondkapjes een waarde te geven en die ook uit te keren wanneer deze ingeleverd worden bij een verzamelpunt, beloon je het oprapen hiervan. Bij ieder ingeleverd mondkapje ontvang je een stempel, een soort statiegeld. Afhankelijk van het aantal ingeleverde mondkapjes, kun je sparen voor bv. een zakje zaadjes, bloembollen, een duurzaam mondkapje, leesmateriaal, entree voor IJsbaan Haarlem en op basisscholen kunnen ze per groep bv. een leuk uitje met de klas verdienen.

DOELGROEP
De campagne zal voornamelijk gericht zijn op kinderen uit het basisonderwijs. De cadeaus proberen we zo verantwoord mogelijk te houden.

Met dank aan NLSchoon voor het leveren van handschoenen, hesjes en zakken.