Terug naar overzicht

Overige

Havana House

Kruisstraat 39
2011 PW
Haarlem

Contactpersoon: Roy Richters
+31 (0) 235 320 486
havanhouse@gmail.com
Webshop

Over Havana House

Havana House Haarlem, dé sigarenspecialist van Haarlem en omstreken sinds 1832. Van Nederlandse 'shortfillers' tot handgerolde Cubaanse, Dominicaanse en Nicaraguaanse 'longfillers', u vindt ze in de Kruisstraat te Haarlem. Natuurlijk kunt u ze hier op de site ook online bestellen. Hieronder treft u een korte geschiedenis van ons bedrijf.

In 1832 startte de heer Vervoorn een tabakszaak aan de Kruisstraat 22 te Haarlem. Zijn opvolger W.H. Voet kocht in 1866 de verderop gelegen drie panden 39-41-43 en zette op nummer 39 de sigarenzaak voort. In 1882 liet Voet het pand op nr. 39 in de stijl van het Amsterdams concertgebouw verbouwen en verkocht de panden op nr. 41 en 43. (Het interieur is behouden en ademt nog steeds de sfeer van de 19e eeuw.)

In de kelder produceerden zes sigarenrollers de sigaren die in de winkel vaak per stuk verkocht werden. Tevens bestond er een levendige export naar Engeland en vooral Indonesië. Omstreeks 1920 werd echter, door de opkomende industrialisatie de laatste sigarenmaker ontslagen. De verkoop van de betere sigaren, pijpen en pijptabak werd gewoon voortgezet. Sigaretten roken werd populair en dus werden sigaretten (in het begin voornamelijk Egyptische import) aan het assortiment toegevoegd.

Begin jaren dertig overleed de heer W.H. Voet en werd de winkel voortgezet door zijn schoonzoon. Na de moeilijke oorlogsjaren (in die periode 40-45 werd naast tabak van alles verkocht) volgde de toenmalige winkelbediende de heer J.H. Nijhuis de vorige eigenaar op. Deze kwam te overlijden in 1979 en werd op zijn beurt opgevolgd door zijn dochter en haar echtgenoot J.A.G. Richters.

De focus bleef natuurlijk gericht op sigaren, maar, geheel passend in die tijd, werden enige convenience-artikelen aan het assortiment toegevoegd (tijdschriften, zoetwaren, souvenirs etc.) Eind jaren negentig werd de vraag naar Longfillers (in het Caribisch gebied handgemaakte sigaren) zo groot, dat deze vanuit speciaal bevochtigde kasten werden verkocht.

In het jaar 2000 werd samen met zoon Roy (inmiddels toegetreden) besloten de niet tabak-gerelateerde artikelen uit het assortiment te verwijderen, en als Superspeciaalzaak verder te gaan. Ook werd in 2000 na een zeer geslaagde sigarenproeverij, het Haerlemsch Sigarengenootschap Smaeck ende Genoeghen opgericht. Twee jaar later werd de inloop-Humidor -25 m3- geopend, welke een keur aan handgemaakte sigaren uit Cuba, Dominicaanse Republiek, Honduras, Panama, Nicaragua etc. in vele maten en prijzen, biedt.

In 2008 werd het predicaat Habanos-Specialist (een bekroning voor vakmanschap) verleend. In 2010 vond aansluiting plaats bij de Compaenen-groep en werd het sigarenmerk Jan van der Pigge overgenomen. Inmiddels zwaait Roy Richters de scepter.

Havana House Voet: 185 jaar ervaring en springlevend!